Niet traditionele geneeswijzen.
Sites moeten uitgebreide informatie geven over de toegepaste methoden, anders worden ze naar de betreffende regionale categorie doorgestuurd.
Acupunctuur is een manier van genezen die uitgaat van energiebanen in het lichaam die met behulp van naalden kunnen worden geprikkeld waardoor de energie anders gaat lopen. Acupunctuur is oorspronkelijk onderdeel van de Chinese Geneeskunde. Daaronder vallen ook andere alternatieve geneeswijzen zoals werken met bepaalde kruiden.
De Alexandertechniek, ontwikkeld door F.M. Alexander (1869-1955) is een trainingstechniek waarmee men leert hoe men verkeerde houdingen kan herkennen en aanpassen met als doel het lichaam te verlossen van verstijfde spieren die stress en vermoeidheid veroorzaken. Dit doel wordt bereikt door gebruikelijke houdingsproblemen aan te pakken die het gevolg zijn van slechte gewoonten, zoals: zitten met een kromme rug, telefoneren met het hoofd in een verkeerde houding en het dragen van zware voorwerpen langs één kant van het lichaam.

De techniek gaat uit van het feit dat het lichaam ongehinderd en natuurlijk moet kunnen bewegen wanneer het hoofd, de nek en de romp zich in de juiste positie ten opzichte van elkaar bevinden. Hierdoor besef je de verkeerde spierbewegingen en de correctie ervan.

bron: Wikipedia

Aromatherapie is een alternatieve geneeswijze, gebaseerd op gebruik van etherische olie en sommige andere natuurlijke geurextracten. Binnen de aromatherapie zijn verschillende stromingen die elk andere benaderingen, methoden en gebruiken hebben. [bron: Wikipedia]
Ayurveda is een hindoeïstische gezondheidsleer uit India, dat (volgens de traditie) door de goddelijke kosmische geest Brahman is geopenbaard. De Ayurveda heeft een religieus geïnspireerde visie op alles wat met de totale gezondheid van lichaam en geest te maken heeft. Het is een veelomvattend systeem van medische voorschriften en praktische handelingen. [Bron: Wikipedia]
De categorie is alleen voor informatieve websites over Ayurveda. Genezers, klinieken en gezondheidscentra worden onder Praktijken opgenomen.
Dr. Bach vond 38 essencen die in aanmerking kwamen voor alle bekende negatieve gemoedstoestanden waaraan men kan lijden. Deze oliën worden gebruikt in de therapiën.
Erkende beschermverenigingen voor alternatieve genezers.
Websites met informatie over biofeedback, een methode waarbij lichaamssignalen gemeten worden, zoals spierspanning, huidgeleiding, ademhaling, hartslag en handtemperatuur. Het uiteindelijk doel is dat de patiënt zijn eigen lichaamssignalen leert herkennen en bewust controleren. In eerste instantie met behulp van biofeedback apparatuur, later ook zonder apparatuur.

Sites over neurofeedback worden ook hier opgenomen. Neurofeedback iis een specifieke toepassing van biofeedback, waarbij de hersenen getraind worden. Bij bepaalde klachten, zoals aandachts- en concentratiestoornissen, depressie en angst zijn de hersenen uit balans.

EDTA, een anti-oxidant, wordt in de bloedbaan geïnjecteerd en bindt en verwijdert zware metalen uit het lichaam.
Chiropractie corrigeert blokkades in de wervelkolom om de functie van het zenuwstelsel, en daarmee de gezondheid, te verbeteren. Bij deze (meestal) handmatige correcties komt een "krak" geluid vrij waardoor chiropractie ook wel "bottenkraken" wordt genoemd. Chiropractie is vooral bekend om de goede resultaten bij hoofdpijn, nekpijn en rugpijn, maar het belangrijkste doel blijft de gezondheid te verbeteren.
Genezende kracht van edelstenen en christallen.
Behandelingen die gericht zijn op het energie veld van de mens, de aura, te herstellen en chakra's, energiecentra, te helen en/of in balans te brengen. Dit om de mens te helpen zichzelf te genezen of om direct te genezen.
Haptonomie gaat over de balans tussen voelen, denken en doen. Bewegingsoefeningen, gesprekken en aanraken stimuleren de ontwikkeling van het voelende vermogen. Al voor onze kindertijd is dit vermogen de basis om te kunnen leren. Haptonomie heeft veel te maken met contact en ontmoeten. Er is aandacht voor de patronen en gevoelens die daarin ontdekt kunnen worden. Er kan inzicht komen in hoe denken en doen worden gestuurd. Haptotherapie is een manier van begeleiden als er klachten zijn die te maken hebben met de balans tussen voelen, denken en doen. Als voelen, denken en doen op elkaar aansluiten zijn we immers ‘op ons best’. Behalve bij individuele begeleiding van volwassenen wordt haptonomie of haptotherapie gebruikt bij zwangerschap, voor kinderen, in onderwijs, sport en kunst, bij religie en spiritualiteit en bij training en procesbegeleiding in organisaties.
Paranormale genezers, magnetiseurs en healers.
Homeopathie is de geneeswijze zoals die door de grondlegger Samuel Hahnemann zo'n 200 jaar gelden werd vastgelegd. Hij werkte het gelijksoortigheidsprincipe als genezingswet uit. Bij homeopathie worden stoffen verdund, soms zo ver dat ze volgens chemici niet meer werkzaam zijn.
Hypnotherapie is een groep therapieën waar hypnose een belangrijke rol speelt.
Overzichten van alternatieve geneeswijzen.
 • Let op: Subdomeinen (of deeplinks) van linkpagina''s zijn niet geschikt voor opname in de index. De algemene site wordt doorgaans vermeld in World/Nederlands/Computers/Internet/Zoeken/Indexen/Linkpagina''s.
 • Websites met informatie over Toegepaste Kinesiologie en hun beoefenaars.
  Deze categorie is bedoeld voor sites over geneeskrachtige kruiden, niet homeopathie.
  Informatie en literatuur, tijdschriften over alternatieve geneeswijzen.
  Verzameling van geneeswijzen die het zelfhelend vermogen van de mens stimuleren met middelen uit de natuur.
  Voor opleidingen en cursussen in alternatieve geneeswijzen.
  Vitamines en voedingssupplementen vormen de grondslag van deze geneeswijze. "Gezond door het lichaam te voorzien van optimale hoeveelheden vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen."
  Geneeswijze die alle ziekten van orthopedisch standpunt beziet en van daaruit tracht te genezen.
  Bestemd voor natuurgeeskundige praktijken en andere alternatieve geneeskundigen die verschillende disciplines beheersen.
  Sites moeten uitgebreide informatie geven over de toegepaste methoden, anders worden ze naar de betreffende regionale categorie doorgestuurd.
  Reeds een aantal eeuwen voor Christus, had men in o.a. Egypte, China, India en Japan een massagetechniek ontwikkeld die erop gericht was organen, klieren en andere lichaamsdelen te beïnvloeden via druk op of massage van bepaalde punten op de voet. Dr W.H. Fitzgerald legde later de basis van de moderne reflex-therapie vast. Hij vond ook bij de indianen een vergelijkbare werkwijze. Enkele jaren later beschrijft Eunice Ingham het verband tussen reflexzones van het lichaam en de projectie in de voetzool.
  Verenigingen, intellingen en praktijken met interessante informatie betreffende reflexologie.
  Reiki is een Japans begrip. Het betekent letterlijk; Kracht van de Zon Reiki is universele levensenergie, de kracht die ons omringt.
  Sites worden hier toegelaten als ze uitgebreide informatie over reiki geven, of als reiki op een bijzondere manier wordt toegepast. Zo niet, dan horen ze in de betreffende regionale categorie thuis.
 • Gemengde praktijken worden geplaatst in World: Nederlands: Gezondheid: Alternatieve Geneeswijzen: Gemengde Praktijken
 • Shiatsu is een Japanse drukpuntmassage.
  Kortdurende psychotherapie waarbij regressie naar de vroege jeugd wordt toegepast.
   
  Voor diegenen die via de wetenschap willen uitzoeken of behandelingen door alternatieve genezers wel echt zijn en en hen die sceptisch tegenover alternatieve geneeswijzen in het algemeen staan.
  Men kan Yoga bezien als een methode om het evenwicht te blijven zoeken binnen het denken, waardoor de levenslasten kunnen worden verlicht.