Hantar permohonan laman ke Open Directory

Terima kasih untuk minat anda pada Open Directory Project. Memohon tambahan laman adalah senang, tetapi sebelum anda meneruskan permohonan, kami meminta anda melakukan dua perkara. Sila perhatikan: Kami bukan enjin carian dan kami prihatin serta memilih. Kami tidak menerima semua laman, oleh itu kami harap anda tidak tersinggung secara peribadi, jika laman anda tidak diterima.

 1. Sila ambil sedikit masa untuk menyemak polisi permohonan kami. Adalah amat penting anda memahami polisi-polisi ini.
 2. Sila semak ini satu-satunya kategori di mana laman anda patut disenaraikan. Open Directory kaya dengan pokok subjek, dan ia akan membantu semua orang jika anda mencari kategori yang paling bersesuaian. Ini memastikan laman anda disemak dengan segera.
CONTOH:

Laman mengenai Breast Cancer patut dipohon ke:

Top: Health: Conditions and Diseases: Cancer: Breast Cancer not

Top: Health: Conditions and Diseases

Ini perbezaan penting di dalam dunia kategorisasi web, dan ia memastikan pemprosesan cepat untuk laman anda.

Perhatian: Kami bukannya enjin pencari dan kami bangga kerana kami memilih. Kami tidak
 menerima semua laman, oleh itu jangan tersinggung jika laman anda tidak diterima.

Permainan
Syarat-syarat untuk memasukkan laman web anda ke dalam senarai kategori curlie.org ini adalah:

1. Laman web anda mestilah dalam Bahasa Melayu. Walau bagaimanapun, penggunaan perkataan dari bahasa yang lain adalah dibenarkan sebagai kata nama khas. Contohnya, permainan komputer Half-Life. Perkataan Half-Life itu sendiri tidak perlu diterjemahkankan ke Bahasa Melayu. Nanti siapa pula yang akan kenal permainan komputer Separuh Hayat :)

Permainan itu sendiri tidak perlu menggunakan Bahasa Melayu. Jadi, contohnyan, jika anda mempunyai laman web berbahasa Melayu berkenaan dengan permainan konsol Final Fantasy (hanya boleh didapati dalam Bahasa Inggeris atau Bahasa Jepun), anda boleh mencalonkan laman web anda di sini.

Laman web dari bahasa-bahasa lain tidak dibenarkan disenaraikan di sini. Ini termasuklah laman-laman web dari bahasa Indonesia (saya boleh membezakan kedua-dua bahasa tersebut).

Pengecualian diberikan kepada ruang awam laman web anda seperti buku pengunjung ('guestbook') dan forum. Contohnya jika pengunjung-pengunjung forum laman web anda banyak menggunakan Bahasa Inggeris (atau bahasa bukan Bahasa Melayu), ia tidak akan memberi kesan kepada peluang laman web anda disenaraikan dalam kategori ini.

2. Laman web anda mestilah mempunyai kandungan yang berkaitan dengan permainan arked, komputer atau konsol. Sila baca Categori Description untuk lebih maklumat. Maklumat-maklumat yang boleh ada dalam laman web anda adalah luas, daripada laman peminat sesuatu permainan, laman reviu permainan-permainan komputer atau konsol dan lain-lain lagi.

Dalam kata lain, jika laman web anda adalah mengenai permainan elektronik, laman web anda mempunyai banyak peluang untuk disenaraikan.

Nota: Syarat-syarat di atas berubah setiap waktu tanpa amaran.

Proses menyenaraikan laman web anda akan memakan masa antara seminggu hingga sebulan.

huraian kategori
Adakah anda yakin ini kategori paling berkenaan untuk laman anda? Jika tidak yakin, sila ambil sedikit masa untuk mencari di direktori untuk kategori yang paling bersesuaian.

Sila pendekkan huraian laman anda - tidak melebihi 25-20 perkataan.
 • Jangan gunakan tag HTML.
 • Elakkan bahasa pengiklanan. Perkataan dan frasa seperti "cool" dan "best darn site" akan dihapuskan.
 • Jangan menggunakan ALLCAPS di dalam huraian anda.
 • Elakkan membesarkan huruf pertama dalam setiap perkataan dalam ayat.
 • Jangan mengulangi tajuk laman anda di dalam huraiannya.
 • Semak ejaan anda.

Polisi Permohonan

Sebagai pertukaran untuk pertimbangan Curlie mengenai laman web yang saya hantar, saya bersetuju
 • Terikat oleh Curlie Dasar Privasi dan Syarat Penggunaan.
 • Untuk mengetepikan sebarang tuntutan yang berkaitan dengan kemasukan, penempatan, pengecualian, atau penyingkiran ini atau mana-mana tapak lain di Curlie atau tajuk atau perihalan mana-mana tapak yang terdapat dalam Direktori Curlie; dan
 • Untuk memberikan Curlie satu lesen tanpa royalti tanpa ekslusif untuk menggunakan, menerbitkan, menyalin, menyunting, mengubah suai, atau membuat karya terbitan daripada penyerahan saya.
Saya juga mengakui bahawa Curlie mempunyai kebijaksanaan editorial yang tidak terkawal untuk menentukan struktur dan kandungan direktori itu dan itu, kerana penempatan tapak dalam direktori itu adalah tertakluk kepada perubahan atau pemadaman pada bila-bila masa, Saya tidak boleh bergantung pada mana-mana aspek kemasukan tapak dalam direktori. (iaitu "penyerahan" bermaksud tajuk dan maklumat deskriptif yang anda berikan untuk tapak anda, bukan laman web sebenar atau isinya).
Saya telah membaca dan memahami panduan pemohonan, dan saya bersedia membuat pemohonan laman saya