Düzenleme Üslubu Yönergeleri
Bu yönergelerin amacı, doğru kararların nasıl verileceği konusunda editörlere yol göstermektir. Dizin kullanıcıları, listelenen siteleri ziyaret etmeden, aradıkları bilginin hangi sitede olduğunu anlayabilmelidir. Bu nedenle dizindeki başlık ve açıklamalar, sitelerin konusunu ve/veya içeriğini objektif bir biçimde yansıtmalıdır. Bu üslup yönergelerin temel amaçları şunlardır:
- Son kullanıcıların işine yarayacak, doğru ve objektif başlık ve açıklamalar yazma konusunda editörlere yol göstermek
- Bariz pazarlama cümleleri, satış amaçlı iddialar, öznel yorumlar, abartılı ve gereksiz tekrarlar ve diğer gereksiz bilgilerden kaçınmak
Dizinde çeşitli editörlerin kendine has üslupları olduğunu görebilirsiniz. Bu yönergeleri tartışılmaz yasalar olarak görmekten kaçınmanızı; adres, başlık ve açıklama seçiminde titizliği abartmamanızı öneririz. Bu bilgilerin kalitesi elbette önemlidir ama Curlie'un genel kalitesi ve kullanışlılığı için en önemli olan şey linklerin kendilerinin kaliteli olmasıdır.
Doğru Adresi Bulmak
- Bir adresin doğru ve çalışır olduğunu kontrol etmek için "Adres" alanının yanındaki
"yeni"
bağlantısına tıklayın. Site yeni bir sekmede açılacaktır. Adresin düzgün şekilde yüklendiğini ve içindeki linklerin de çalıştığını kontrol edin. - Sayfanın doğru yüklenmesini engellemiyorsa bazı adreslerin sonunda yer alan "index.html" gibi parçaları silebilirsiniz. Böylece sitenin en temiz adresine ulaşmış olursunuz ve ileride doğabilecek hatalı bağlantı (Robozilla) hataları azaltılmış olur.
- Sitenin ana sayfasını eklerken giriş/hoş geldiniz sayfasının adresini kullanmalısınz. Sitede bir giriş, hoş geldiniz veya uyarı sayfası varsa o sayfanın adresini ekleyin. Giriş/hoş geldiniz sayfası aynı alan adında duruyorsa giriş sayfasının adresi tercih edilmelidir, ancak giriş/hoş geldiniz sayfası farklı bir alan adındaysa giriş sayfası eklenmemelidir.
Başlıklar
Başlık siteyi yalnızca tanımlamalıdır, açıklamamalıdır. Hem bilgilendirici hem de kısa olmalıdır.
İyi bir başlığın özellikleri şunlardır:
- Sitenin resmi adını başlık olarak kullanın. Genellikle sitenin başlığı oldukça belirgindir ve sitede açıkça görünür.
- Site bir şirket, kuruluş veya tüzel kişi hakkındaysa şirket veya kurum adını başlık olarak kullanın.
- Şirket veya kuruluşun hem tam adı hem de kısaltması varsa, ikisi de halk tarafından biliniyor veya sitede kullanılıyorsa başlıkta ikisine de yer verin.
- Sitenin resmi bir adı yok gibi görünüyorsa, belirsizse veya spam gibi görünüyorsa sitenin içeriğini dikkate alarak kısa bir başlık türetin.
- Başlıktaki edatlar ve bağlaçlar hariç tüm sözcüklerin ilk harflerini büyük yazın. (Edat ve bağlaçlar en baştaysa bunlar da büyük olmalıdır.)
- Başlıkta gereksiz anahtar kelimeler, simgeler ve harfler, şirket sloganları ve tanıtım amaçlı kelimeler kullanmayın.
- Sitenin resmi adında geçmiyorsa başlıkta "... Online", ".. Ana Sayfası", "... Sitesi" gibi kelimeler kullanmayın.
- Başlığın başında gereksiz noktalama işaretleri, simgeler, harfler veya özel karakterler kullanmayın. Çoğu durumda siteler alfabetik olarak sıralandığı için bazı kişiler haksız bir şekilde listenin başına geçmeye çalışmaktadır. Örneğin bir sitenin başlığı "aaSiteAdı" olarak gönderilmesine rağmen sitenin gerçek adı "SiteAdı" ise en doğru başlık da "SiteAdı" olacaktır.
- Başlığın tamamını büyük harfle yazmayın.
- Başlığın gereksiz bir noktalama işaretiyle bitirmeyin.
Sosyal Bilimler Enstitüsü: Yönetim ve Çalışma Psikolojisi
Not: Bu kurallar Türkçe için geçerlidir. Diğer dillerin ve World/ kategorilerinin büyük harf kuralları farklı olabilir. Bilgi için o dilin yönergelerine bakabilirsiniz.
Açıklamalar
Açıklama, sitenin içeriği ve/veya konusu hakkında net bilgi verir. Bilgilendirici ve kısa olmalı, genellikle iki üç satırı geçmemelidir. İyi bir açıklamanın temel formülü şudur: açıklama = konu + içerik
Bazı durumlarda kategorinizdeki tüm sitelerin içeriği aşağı yukarı aynı olabilir. Örneğin şirket ve kuruluş sitelerinin çoğu bir "hakkında" sayfası, ürünler ve hizmetler bölümü gibi benzer bilgilerden oluşur. Böyle durumlarda site içeriği yerine yalnızca şirketin ne yaptığını, ürünlerini, hizmetlerini ve çalışma alanlarını açıklayabilirsiniz.
İyi bir açıklama yazmanın temel prensipleri şunlardır:
- Kısa, bilgilendirici ve objektif bir açıklama yazın. Kullanıcılara siteye girince orada ne bulacaklarını açıklayın.
- Sitenin kendine has konularını ve içeriklerini öne çıkarın. Böylece kullanıcılar, aradıkları konuya uygun siteleri daha kolay bulabilir.
- Kullanıcıların arama yaparken kullanabileceği, siteyle ilgili terimlere açıklamada yer verin.
- Açıklamaların daha kolay okunması ve anlaşılması için kuralları cümleler kurun, noktalama işaretlerini ve büyük harfleri yerinde kullanın.
- Açıklamalara büyük harfle başlayın, cümleleri nokta ile bitirin.
- Birinci tekil ve çoğul kişi ("ben", "biz") ağzıyla yazmayın. Bunlar açıklamayı objektiflikten uzaklaştırır.
- Yazım hatası yapıp yapmadığınızı kontrol edin.
- Kategorinin potansiyel kullanıcıları tarafından anlaşılamayacak kısaltması kullanmayın.
- Reklam, pazarlama metni, görüş, yorum, editoryal inceleme gibi açıklamalar yazmayın. Curlie web sitelerinin reklamını yapmaz ve incelemelerini yazmaz.
- "En iyi", "en çok", "mükemmel", "en ucuz" gibi reklam amaçlı sıfatları kullanmaktan kaçının.
- Açıklamayı vurgulamak için aşırı noktalama işareti (örn. "!!!") veya büyük harfler kullanmayın. Ve (&) ile üç nokta (...) işaretlerini de kullanmayın.
- Sitenin herhangi bir yanıyla ilgili kişisel görüşlerinizi belirtmeyin.
- Aşırı veya gereksiz anahtar kelimeleri ve diğer gereksiz bilgilere yer vermeyin.
- Site başlığının tamamını açıklamada tekrarlamayın.
- Kategori adını ve anahtar kelimeleri fazla tekrarlamayın, aşırı sıfat kullanımından kaçının.
- İleride değişme olasılığı olan tarih, fiyat, tarihe dayalı rakamlar gibi bilgileri kullanmayın.
- "Bu site...", "Sitenin içeriğinde..." diye başlayan veya "vb.", "ve dahası" diye biten yıpranmış cümleler kurmayın.
- Sokak adresine, e-posta adresine, yol tarifine, telefon/faks numarasına, çalışma saatlerine, fiyatlara veya başka site adreslerine yer vermeyin.
- Yasadışı olarak temin edilmiş içeriklerden (örn. korsan yazılım veya müzik) bahsetmeyin.
- Siteye özgün bir açıklama yazmakta zorlanıyorsanız sitedeki bir cümleden (örn. "hakkında" sayfasından) kısa alıntılar yapabilirsiniz.
Curlie Notu Alanı
"Editör notları" da denilen bu alan, bir editörün diğer editörlerle o siteyle ilgili bilgi paylaşması amacıyla kullanılır.
Bu alan şu iletişim türleri için kullanılabilir:
- Siteyi başka bir kategoriye taşırken (örn. "... nedeniyle siteyi taşıyorum")
- Sitenin durumu hakkında notlar düşerken (örn. "Yapım aşamasında", "[Adres] ile aynı içerik")
- İncelenmemişlerde bekleyen siteleri silerken (örn."... kategorisinde uygun şekilde listelenmiş")
- Listelenmiş siteleri silerken (örn. "Zaten listelenen http://www.example.com sitesinin kopyası", "Üst kategoride listelenen sitenin gereksiz bir derin bağlantısı")
Site eklenirken, silinirken, taşınırken veya adresi değiştirilirken sistem, eyleminizi otomatik olarak kaydeder. Siz yine de aynı adresi daha sonra düzenleyecek editörlere fikir vermesi için eyleminizin nedenini açıklamalısınız. Site silerken neden belirtilmesi zorunludur.
Sıralama Tarihi Alanı
Tarih alanı, makale ve inceleme gibi bazı içeriklerin medyada yayımlandığı tarihi belirtmek için veya konferans gibi zaman sınırlaması olan etkinlikler için kullanılabilir. Tarih eklenmiş siteler alfabetik olarak değil, tarihlerine göre sıralanır. Bu siteler sayfanın en altında, tarihi olmayan sitelerden sonra görünür. Tarihli siteler yıldızlanamaz.
Düzenli olarak güncellenen siteler için tarih girmeye ve son güncellendiği tarihi belirtmeye gerek yoktur.
Tarih alanı, siteyi son düzenlediğini tarihi belirtmek veya kategorideki sıralamayı değiştirmek için kullanılmamalıdır.
Yıldızlı Siteler
Bir kategoride diğer sitelerle karşılaştırıldığında öne çıkan siteler "yıldızlı" olarak işaretlenebilir. "Yıldızlı" bir site, alanındaki en kapsamlı, eksiksiz ve zengin içeriğe sahip site olmalıdır. Site ayrıca kullanışlı bir tasarıma (İnsanlar içeriği rahatlıkla okuyabilmeli.) ve sezgisel bir menü sistemine (Linkler çalışması ve kolay bulunabilmeli.) sahip olmalıdır. Yıldızlı siteler kategorilerini en iyi siteleri olacağı için ideal koşullarda bir kategoride tek bir yıldızlı site olmalıdır. Ancak bazı özel durumlarda iki yıldızlı site de kabul edilebilir.
Editörlerin kendi sitelerini ve ilişkili oldukları siteleri (çalıştıkları şirketin sitesi veya kişisel ilişkileri olan siteler) yıldızlamaları yasaktır. Bu eylem, hem Curlie ilkelerine hem de Curlie'un adil ve objektif bir kaynak olma misyonuna aykırıdır. Başka bir editörden ilişkili olduğunuz bir siteyi yıldızlamasını rica etmeniz de yasaktır. Site yıldızlama özelliğini çıkar amacıyla kullananlar editörlükten çıkarılabilir. Bu konuda daha fazla bilgi için Çıkar Çatışmaları bölümüne bakabilirsiniz.
Not: Lütfen, kategorinizin altında "Editörün Seçtikleri" gibi alt kategoriler açmayın. Bu amaç için yıldızlama özelliğini kullanın.