Deze categorie is ingedeeld in 10 groepen volgens de FCI (Federation Cynologique Internationale) waarbij zowel de Belgische als de Nederlandse rasverenigingen zijn aangesloten.
Meld a.u.b. uw Nederlandstalige site over één ras aan onder het betreffende ras. Heeft U een webpagina over een kennel met meerdere rassen, meld haar dan aan bij Fokkers en Kennels. Heeft U een persoonlijke site over uw eigen honden (meerdere rassen) meld haar dan aan bij Persoonlijke Pagina''s.
De rassen binnen de rasgroep Gezelschapshonden verschillen onderling van vorm en oorsprong. Maar ze hebben allemaal één ding gemeen: ze willen de mens plezieren als aangenaam gezelschap. Dat is dus anders dan al die rassen die speciaal ontwikkeld zijn om te werken.
Meld hier Nederlandstalige sites aan gewijd aan Gezelschapshonden.
FCI rasgroep 1
Over het algemeen is een herdershond een middelgrote, goed gespierde hond die zich soepel en onvermoeibaar voortbeweegt. Onder de soms zware vacht zit vaak een verrassend lichte hond. Een herdershond is altijd alert en werkzaam.
Herdershonden zijn echte werkers. De verschillende rassen hebben elk hun eigen specialiteit.
Kort samengevat heb je de beschermers, de 'heelers' en de veedrijvers.
De beschermers, dat zijn de grote berghonden zoals de Tatra. In deze rassen zit doggenbloed. Hun witte kleur was bedoeld om ze te onderscheiden van mogelijk roofwild.
De 'heelers', zoals de Corgi´s, zijn laagbenig en worden meer gebruikt als erfhond. Ze willen nog al eens bijten in de hakken van mensen, wat ze op jonge leeftijd moeten afleren.
De veedrijvers, zoals de Australian Cattledog, zijn vaak vrij hard en luidruchtig. Herdershonden die van origine met schapen werkten, zijn in het algemeen zachter van karakter. Hun bijtrem is uitstekend ontwikkeld.
Meld hier uitsluitend Nederlandstalige websites over Herdershonden aan.
FCI-rasgroep 6
De Lopende honden en zweethonden worden ook wel brakken genoemd. De ruim zeventig jachthondenrassen binnen deze groep laten een grote rijkdom aan vorm, grootte en kleur zien. Ze hebben echter met elkaar gemeen dat ze beschikken over een uitzonderlijk reukvermogen. Brakken jagen op de neus onder het geven van 'luid', het met welluidende stem uitstoten van klanken.
Veel van de brakkenrassen zijn uit Frankrijk afkomstig.
Meld hier uitsluitend Nederlandstalige websites over Lopende honden en zweethonden aan.
De oorsprong van de Pinschers (gladharig) en Schnauzers (ruwharig) ligt in West- en Midden-Europa. Ze werden speciaal gebruikt voor het verdelgen van ratten en muizen, maar waren ook heel geschikt als waakhond.
Tot de Molossers behoren alle grotere Dogachtige rassen. De Molossers worden gekenmerkt door een zwaar beendergestel, brede schedel en relatief korte snuit.Ze zouden afstammen van de Tibetaanse Dog.
De Zwitserse Sennenhonden werden in diverse gebieden van Zwitserland al eeuwen zuiver gefokt. Ze worden ook Zwitserse Veedrijvershonden genoemd.
Meld hier uitsluitend Nederlandstalige sites aan gewijd aan Pinschers, Schnauzers, Molossers en Zwitserse Sennenhonden.
De Retrievers, waterhonden en spaniëls vormen FCI-rasgroep 8.
Tegenwoordig komen de meeste Spaniëls in Engeland voor, maar de stamouders zijn van continentale oorsprong. De naam Spaniël (Spioen, Spanjoel) zou duiden op Spaanse afkomst. In Nederland werd het Kooikerhondje gefokt dat voor de jacht op de eenden wordt gebruikt.
De Retrievers danken hun naam aan het feit dat ze zijn gefokt voor het apporteren van wild. Behalve de Curly Coated Retriever, die reeds in 1854 werd erkend, dateren de overige Retrieverrassen van veel latere datum.
Meld hier a.u.b. uitsluitend Nederlandstalige sites aan over retrievers of waterhonden.
FCI rasgroep 5
Sectie 1 : Noordse Slede Honden
Sectie 2 : Noordse Jachthonden
Sectie 3 : Noordse Waak en herdershonden
Sectie 4 : Europeese spitsen
Sectie 5 : Asiatische Spitsen en gerelateerde rassen
Sectie 6 : Primitief type
Sectie 7 : Primitief type - Jachthonden
Sectie 8 : Primitief type Jachthonden met een "ridge"op de rug.
Het gemeenschappelijke kenmerk van deze rasgroep is dat ze (vrijwel allemaal) heel natuurlijk ogen en teruggaan op oude, soms al duizenden jaren bestaande, rassen en typen.
In deze groep horen de poolhonden, de Noordse honden, de jachthonden uit het verre oosten en een divers aantal rassen aangeduid als 'oertypen'. Dit zijn bijvoorbeeld de naakthonden uit Midden- en Zuid-Amerika, en een reeks half-windhonden uit het Middellandse-Zeegebied.
Honden van deze rassen zijn meestal erg zelfstandig en hebben vaak een sterk, niet slaafs, karakter.
Deze honden zijn over het algemeen geschikt voor actieve mensen met voldoende ervaring met honden.
Meld hier uitsluitend Nederlandstalige webpagina''s aan over Spitsen en Oertypes die in deze categorie vallen volgens de FCI indeling.
FCI rasgroep 7
De Staande Hond wijst de jager het wild aan door er zoveel mogelijk roerloos voor te blijven staan. Het "staan" kwam reeds in Griekenland bij de Brakken voor. Later ging men de honden er speciaal op fokken, toen men het "voorstaan" bij de jacht met het net gebruikte. De honden dreven het wild in de richting van de jager en lieten zich met het wild onder het net vangen. Toen de jacht met het geweer kwam, leerden de Staande Honden ook om het wild te apporteren.
Staande honden kwamen voor in de meeste landen in Europa, waar ze zich tot aparte rassen ontwikkelden.
Meld hier a.u.b. uitsluitend Nederlandstalige sites aan over staande honden.
Windhonden zijn snelle jachthonden. Onder windhonden worden de volgende rassen begrepen:
Afghaanse windhond
Azawakh
Barzoi
Chart Polski
Cirneco dell'Etna
Deerhound
Galgo Español
Greyhound
Ierse wolfshond
Italiaans windhondje
Magyar Agar
Pharao hond
Podenco Ibicenco
Saluki
Sloughi
Whippet
Meld hier uitsluitend Nederlandstalige sites aan over Windhonden in het algemeen. Gat uw siteover een specifieke windhond, meld hem dan in de bijbehorende subcategorie aan.