Peticions de noves categories: consells i suggeriments
- Introducció
- Escollir una categoria basant-se en el nivell d'experiència
- Llista de coses per revisar en fer una nova sol·licitud
- Consells per fer una sol·licitud
- Raons per denegar sol·licituds
- Fonts de referència
Introducció
És fàcil d'obtenir autorització per editar noves categories si esmerces una mica de temps a aprendre les directrius d'edició. Desitgem la progressió dels editors que han excel·lit per la qualitat de les seves addicions al directori. Curlie millora quan el nombre de bons editors que poden editar en àmbits amplis i variats és nombrós. Si afegeixes molts llocs de qualitat, seràs sistemàticament acceptat per editar en altres categories que incrmentin els teus privilegis d'edició. Aquest document et dóna alguns consells i suggeriments que t'ajudaran a obtenir privilegis d'edició addicionals. També t'orienta sobre el que s'ha de fer i el que no s'ha de fer durant la tasca d'edició.
Quan demanes d'editar una nova categoria, s'avalua la qualitat de les teves categories actuals i l'historial de les teves edicions. Quan revisis el teu historial d'edicions i les teves estadístiques, tingues en compte el següent:
- Totes les sol·licituds s’avaluen individualment. Recorda que aquest document no són unes normes, només són consells.
- La teva sol·licitud serà revisada per un editor meta, un moderador de la categoria o, en comptades ocasions, per un membre de la direcció (admins).
- La qualitat de les teves edicions i la teva experiència, més que la quantitat, són els factors més importants a considerar.
- La importància de la quantitat de les edicions és variable. El nombre d'edicions és important perquè donen un exemple de les edicions i en permeten determinar acuradament la qualitat. Editors amb poques edicions poden ser acceptats en categories més altes i editors amb milers d'edicions poden ser rebutjats per a categories petites.
- Les estadístiques de les edicions reflectides en aquest document es refereixen majoritàriament a addicions de nous enllaços i a edicions de llocs revisats. La qualitat dels nous llocs i el llistat de la categoria actual són molt importants.
- L'estadística de les teves edicions ha de reflectir la teva capacitat per:
- afegir un nombre de llocs de qualitat amb bons títols i bones descripcions. No s'han de mostrar favoritismes cap als teus propis llocs o amb els que hi estiguis afiliat;
- resoldre enllaços erronis o no funcionals, treure la inundació de correus no desitjats (spam), els enllaços afiliats i altres tipus d'enllaços que no llistem;
- moure llocs inadequadament llistats cap a la seva categoria apropiada;
- revisar qualsevol anotació, com ara faltes d’ortografia, descripcions clarament ressaltades, etc. Recorda que les descripcions no han de semblar eslògans ni anuncis. Han de descriure el contingut i la matèria de la web objectivament;
- mantenir-te al dia amb les noves webs afegides;
- organitzar els llocs en una taxonomia intuïtiva que no dupliqui altres àrees del directori,
- preparar els termes i condicions per afegir noves seus a cada categoria (si manquen).
Experiència com a editor
¿Quin tipus d'editor ets? Que t’aprovin la sol·licitud depèn de la qualitat i diversitat de les teves edicions i també de la teva experiència. Aquesta secció et dóna bons consells a l’hora d'escollir categories apropiades per al teu nivell d'experiència. L'estadística de les teves edicions no és l’única condició. Aquests consells et donen una idea de l’elasticitat per estimar qualitativament les teves edicions.
Editors novells
Un editor novell és generalment algú que té una o dues categories petites i que encara està aprenent el bàsic del directori i de la comunitat. Com a principiant és bo d'aprendre hàbits d'edició bons. T'estalviaràs feina extra si fas les coses correctament des del principi.
- Abans de sol·licitar noves categories, has de tenir 20-30 edicions com a mínim i has d'haver afegit llocs nous. Això ens dóna una idea representativa per valorar la teva comprensió de la guia de l'editor.
- Les teves edicions han d'incloure nous enllaços perquè puguem veure la teva habilitat per trobar nous llocs amb qualitat i rellevants per a la teva categoria.
- Alguns llocs webs són macos la primera vegada que els carregues, però no tenen continguts més enllà de la primera pàgina o són plens d'enllaços que no funcionen. Assegura't d'anar més enllà de la primera pàgina abans d'afegir o editar llocs web a la teva categoria.
- Revisa les categories que edites. Treu les faltes d’ortografia i les descripcions que ressaltin clarament un lloc web per sobre dels altres.
- Tots els llocs web han d'estar d'acord amb la guia de l'editor, encara que no els hagis afegit tu a la categoria.
- Considera sol·licitar categories que estiguin relacionades amb la categoria que edites actualment. Sol·licita la categoria jeràrquicament superior o alguna altra del mateix nivell.
- Sol·licita un categoria cada cop. Deixa en condicions cada categoria abans de moure't a la següent. Si no estàs segur de la qualitat de les teves edicions demana una crítica constructiva d'un editor d'una categoria semblant o al fòrum de nous editors.
- Si reps una categoria i no hi edites, probablement no seràs acceptat per a una altra. Si decideixes no editar en una categoria que tens assignada, renuncia-hi abans de demanar-ne una altra.
- Si reps una categoria que ja té un altre editor, contacta amb ell abans de fer cap canvi de la taxonomia de la categoria.
- Si la teva categoria conté subcategories no cal que les demanis, perquè ja hi tens els privilegis.
Editors intermedis
Un editor intermedi és aquell que ha obtingut experiència en 2 o 3 categories mitjanes. Ara per ara ja has de saber el més bàsic per editar. Ja tens un historial d'addicions de llocs de qualitat. Els llistats en les teves categories han de ser actualitzats i rellevants per l'àmbit de la categoria. Tots els títols i descripcions han de seguir la guia de l'editor.
Has de pensar en incrementar les teves capacitats d'editor mitjançant l'edició en categories més grans, particularment en aquelles més properes a la categoria superior de la pròpia categoria o editant categories de temàtica semblant.
- Considera especialitzar-te en algun tema. Demana d'editar en categories del directori que estiguin relacionades amb els teus interessos (per exemple si edites en Arts_i_Cultura/Cinema/ considera demanar l'edició de: Arts_i_Cultura/Teatre/ o de Arts_i_Cultura/Tradicions). Això et pot ajudar a familiaritzar-te amb les diferències d'editar en altres àrees, i et pot donar una visió més àmplia del directori.
- Alternativament, pensa en assumir responsabilitats en una categoria superior (per exemple Esports) o en una gran categoria secundària. En aquest punt, això et pot ajudar si continues demanant categories superiors en l'arbre o en d'altres nodes (si edites a Esports/Bàsquet, pensa en editar un altre esport).
Editors avançats
Un editor avançat és aquell que ha obtingut un nivell relativament alt d'experiència en diverses àrees del directori. Els editors avançats poden tenir experiència en una categoria gran, diverses de mitjanes o una barreja de les dues. Recorda que el nombre d'edicions no et garanteix necessàriament ser acceptat en categories o privilegis superiors. La qualitat de les teves edicions i la diversitat de la teva experiència són els factors més importants.
Pensa en agafar categories més grans de les que ja edites. Si t'autolimites en un lloc, pensa a sol·licitar la categoria més alta o altres de secundàries més grans i complexes. Si has editat en diferents categories del directori, pensa a escollir una àrea i obtenir una de les categories més altes. Mentre que esdevenir un editor d'una categoria més alta no és un requeriment per més privilegis, això et pot facilitar oportunitats i et pot ajudar a comprendre categories més grans. Editar en categories més grans o més diverses ajuda a ser aprovat en altres llocs del directori.
Encara que alguns “editors avançats” tenen milers o fins i tot desenes de milers d'edicions, ser denegat per a nous privilegis no és infreqüent. No importa quanta experiència tens, només seràs acceptat per a categories més altes si tens experiència en la jerarquia per a la qual estàs demanant la sol·licitud. Així, si tens 3.000 edicions i estàs llistat a prop o a dalt de Arts_i_Cultura/Teatre, no necessàriament seràs aprovat en la categoria equivalent a Regional. D'aquesta manera si has assolit uns milers d'edicions i vols editar en altres àrees d'aquesta manera, hauries de considerar la possibilitat de sol·licitar privilegis “editall”. També pots tenir uns milers d'edicions, però si tens un historial d'edició pobre, poca comunicació, i poca habilitat per treballar cooperant amb els altres i no sembles conscienciat d'editar llocs de qualitat amb bons títols i descripcions, llavors probablement no seràs aprovat per a cap privilegi addicional fins que no mostris millora.
Finalment, recorda de netejar el teu menú d'edició. Si tens categories en les quals no edites actualment, incloent les categories superiors, si us plau demana la baixa abans de sol·licitar cap altra categoria addicional.
Llista de coses per revisar en fer una nova sol·licitud
Abans que sol·licitis una nova categoria passa un temps assegurant-te que les teves categories estan en bon estat i d'acord amb la guia de l'editor. Algunes categories tenen guia d’edició addicional pels seus continguts. Altres categories que tenen unes directrius més específiques són, per exemple Regional, Nens i joves i Adult.
Això pot semblar molta feina, però ser acceptat per a una nova categoria és realment fàcil si recordes:
- editar adequadament, objectivament i mai abusant,
- prendre un temps al principi per aprendre la guia de l’editor, i demostrar que les pots seguir,
- fer servir el seny.
L'estat de les teves categories és el millor indicador de la qualitat que aportes al directori. Aquí et recordem alguns punts per tenir en compte abans de sol·licitar una nova categoria.
Qualitat dels enllaços i organització
- ¿Has posat enllaços inapropiats a les teves categories, com ara llocs mirall d'altres, enllaços afiliats i invasió de correus no desitjats (spam)? Hi ha cap lloc d'aquests a la teva categoria? Si n'hi ha, treu-los!
- ¿Has llistat llocs amb un àmbit més gran, més petit o sense rellevància a la teva categoria? Si passa això, troba'ls la categoria apropiada.
- Si has fet subcategories per organitzar els teus enllaços, ¿l’ontologia té sentit? ¿Són els noms de categoria apropiats i informatius? ¿Fan les subcategories duplicacions de categories en altres llocs del directori? Errors d'aquest tipus poden fer que no acceptin la teva sol·licitud.
- ¿Has posat el teu enllaç com a favorit? Això noés permès.
Qualitat de les anotacions del lloc
- ¿Has revisat la guia de l'editor del directori i verificat la qualitat de les anotacions del teu lloc? Si us plau, revisa i corregeix tota la categoria, no només les teves edicions. Si es una categoria gran i complexa, revisa les parts en les quals edites actualment.
- ¿Els llocs web de la teva categoria tenen títols que no són apropiats (per exemple: paraules senceres en majúscules, exclamacions o termes com "Benvinguts" o "Pàgina d'inici")? Si tenen aquests errors, corregeix-los encara que tu no hagis afegit aquests enllaços.
- ¿Estan els llocs ben descrits? Cada descripció ha de donar una visió objectiva de la matèria i contingut del lloc, sense frases tipus anunci o tipus eslògan, sense opinions personals ni de rànquing. Cada lloc ha de tenir una descripció.
- ¿Les descripcions segueixen les normes bàsiques d'ortografia, gramàtica, puntuació i majúscules/minúscules?
- ¿Hi ha cap URL indexada més d'una vegada dins de la teva categoria? En general cada una ha d'estar llistada un sol cop.
- ¿Has de seguir cap guia d'editor especial donada la categoria que edites? Per exemple, la guia d'editor de /Regional o les de /Música/Bandes_i_Artistes?
Comunicació i conducta
- ¿Has rebut cap avís sobre repetides edicions pobres i abús? No seràs aprovat per cap altra categoria fins que no demostris millora.
- ¿Et portes bé amb la resta d'editors? ¿Tens els teus coeditors queixant-se i demanant mediació? ¿Ignores correus electrònics dels teus coeditors quan et demanen per què has canviat les coses a la categoria? ¿Ignores correus d'editors sènior quan tracten de fer de mitjancers en la situació? Si això passa, si us plau, espera a fer una sol·licitud fins que hagis demostrat que ets part de "l'equip".
Trucs per fer una sol·licitud
La sol·licitud per a nous privilegis s'explica per si sola. Tot i amb això, aquí hi ha trucs que t'ajudaran a incrementar les possibilitats de ser aprovat.
Escollir una categoria per editar
Algunes àrees del directori tenen menys editors pel seu desenvolupament. Un racó oblidat del directori et pot donar una oportunitat enorme per mostrar-te com un bon editor. No importa quina experiència tens, és més fàcil ser aprovat en categories en què cal ajuda.
Si sol·licites una àrea del directori en què no hi tens gaire experiència, sempre és millor una categoria petita. Això és especialment cert si sol·licites editar en:
- una nova llengua;
- una jerarquia sense connexió amb la teva experiència anterior;
- una part del directori amb guia d'editor específica;
- una part del directori amb problemes inusuals d'inclusió de llocs,
- una part del directori amb una taxonomia especialment complicada.
Raó
Dóna un breu raonament per voler editar la categoria. No cal que expressis ara res intel·ligent o profund. Només explica els teus interessos. Si hi tens interessos especials, si us plau, reflecteix-los. Per exemple, alguns editors demanen "netejar" i organitzar una categoria. Si sol·licites una categoria en resposta a fòrums on es demana ajuda ; si un altre editor ha suggerit que demanis una categoria, anomena l'editor; si demanes netejar una categoria pobrament editada, si us plau reflecteix-ho a la teva sol·licitud. Si us plau, posa exemples dels problemes que intentes corregir.
Afiliacions
Si us plau, anomena qualsevol tipus d'afiliació que tinguis amb qualsevol lloc llistat a la categoria. Per afiliació volem dir un lloc que et pertany a tu, al teu cap, al teu client, etc. És important per a tu ser honest. Només perquè hi tinguis un interès propi no vol dir que la teva sol·licitud serà denegada. Només et serà denegada si mostres favoritismes i seràs tret del directori si has estat deshonest amb les teves afiliacions i has afavorit aquests llocs.
Dóna'ns nous URL
Part del procés de sol·licitud és proporcionar-nos URL amb exemples de títols i descripcions. Si us plau posa tota la informació requerida sense tenir en compte la teva experiència o qualificació. Les noves URL ens donen la possibilitat:
- d'avaluar la teva comprensió de l'abast de la categoria;
- de revisar la teva comprensió de les normes específiques aplicables a la nova categoria,
- de reflectir la teva comprensió de la guia de l'editor general.
Raons per denegar sol·licituds
Els factors són llistats per ordre d'importància.
- Estàs llistant llocs que no llistem a Curlie o de baixa qualitat.
- Estàs esborrant llocs perfectament bons i útils sense cap explicació raonable.
- Estàs afegint llocs que no són directament rellevants o que són fora de l'abast de la categoria.
- Estàs afegint llocs a una subcategoria que ja estan llistats a la categoria mare.
- Estàs creant categories que es dupliquen amb d'altres que ja existeixen al directori.
- Les teves edicions tenen freqüents errors d'ortografia, de gramàtica o de tipografia.
- Els teus títols o descripcions no segueixen les directrius de la guia de l'editor o les de la categoria específica.
- Has estat recentment denegat per a la mateixa categoria i no hi ha cap canvi evident en la circumstància des d’aquesta denegació.
- No ets capaç de treballar correctament amb els coeditors, particularment pel que fa a la gestió de categoria (per exemple, has fet canvis d'organització sense la seva opinió).
La teva sol·licitud serà denegada, i pots veure reduïts o perdre privilegis si:
- demostres que edites per al teu propi servei (has posat el teu lloc com a favorit, estàs manipulant descripcions esborrant paraules clau de la competència o afegint paraules clau innecessàries al teu lloc web o en un lloc afiliat per millorar la posició de les cerques o estàs esborrant URL bones, vàlides i funcionals que pertanyen a la competència);
- demostres editar sense meditar: afegeixes enllaços utilitzant els marcadors meta o mostres que mai et preocupes de revisar els llocs que estàs llistant;
- crees categories amb vanitat per ressaltar el teu lloc o al servei dels teus propis interessos;
- fas una categoria mirall d'una altra categoria del directori perquè no tens permís per editar allí;
- afegeixes llocs que no estan en català en categories en català, en comptes d'enviar-les a la llengua corresponent de la jerarquia World/.
- afegeixes llocs en català a categories de World/ (fora de català) o afegeixes llocs a categories de World/ amb descripcions en anglès.
- afegeixes llocs per a adults fora de la branca d'Adult (la Guia d'edició d'Adult defineix què s'hi ha d'incloure);
- esborres @enllaços (symlinks) necessaris i apropiats o enllaços de categories relacionades, sense el consens dels editors afectats;
- col·lecciones categories -per exemple tens moltes categories al teu menú d'editor encara que edites la categoria superior, o et mantens com a editor de categories en les quals ja no edites.
Que fer si la teva sol·licitud és denegada
- Revisa aquesta llista i les raons més comunes per denegar una sol·licitud. Fes una segona mirada a la teva categoria.
- Sempre s’intenta enviar-te les raons per les quals s’ha denegat la teva sol·licitud. Si et cal més informació, contacta amb el meta o catmod que s’ha mirat la teva sol·licitud. Si mires el teu historial de sol·licituds (per exemple escrivint https://curlie.org/editors/log/requestlog?editor=nomusuari i substitueixes nomusuari pel teu nom d'usuari, hi ha un enllaç cap aquesta informació al teu perfil d'editor) i pots veure qui t'ha acceptat o denegat per a la nova categoria.
- Si no obtens resposta de la persona que s’ha mirat la teva sol·licitud, escriu a la cadena «I got rejected. Why?» ("He estat denegat. ¿Per què?”) al fòrum dels editors meta.